Intensywnie rozwijający się przemysł spożywczy poszukuje nowych technologii, które rozwiążą dotychczasowe problemy technologiczne - zmniejszą koszt produkcji, zwiększą produkcję przy jednoczesnej gwarancji wysokiej jakości produktu. Pożądaną cechą nowych technologii jest niski nakład inwestycyjny i w miarę nieskomplikowane operacje jednostkowe. Wykorzystanie enzymów w przemyśle spożywczym to realna szansa do zrealizowania tych warunków. W doniesieniu przedstawiono czynniki wpływające na aktywność enzymów, metody ich otrzymywania oraz obszary wykorzystania enzymów w przetwórstwie owoców.
The intensively developing food industry looks for a new technologies that will solve the former technological problems - they will decrease the cost of production, increase the production with the simultaneous safeguard of high performance of a product. The most desired feature of a new technology is the low capital expenditure printing and in moderation not complicated individual operations. The enzymes usage in the food industry is the real chance to fulfill these conditions. This article presents the factors affecting the activity of enzymes, the method of their recovery and the areas of using enzymes in the fruit processing and juice producting industry.
W XIX wieku Louis Pasteur badając proces fermentacji cukrów do alkoholu, stwierdził, że katalizują go „siły witalne”, powiązane z komórkami drożdży, funkcjonujące tylko w żywym organizmie. Wilhelm Kühne, niemiecki fizjolog, w 1878 roku do opisu procesu użył nazwę „enzym”. Termin ten do dzisiaj określa wszystkie biokatalizatory. Badania niemieckiego uczonego Eduarda Buchnera, za które w 1907 roku otrzymał Nagrodę Nobla, dowiodły, że enzymy są aktywne poza komórką. Otrzymany ekstrakt z drożdży utarty w moździerzy z piaskiem bez wątpienia martwy, zachował ...
Tekst zawiera 5160 wyrazów. Będziesz go czytać 25 minut i 48 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Monika Król
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]