Sprawna interwencja WIIH w Warszawie - koniec z wprowadzaniem klientów w błąd  



W lutym opisaliśmy jak firma Stewiarnia s.c. nieprawidłowo znakuje dystrybuowane przez siebie produkty, o czym możecie przeczytać w publikacji "Czekoladki "bez cukru" ale z cukrem". Równocześnie wystosowaliśmy prośbę do firmy o zaniechanie wprowadzają klientów w błąd. Nie musieliśmy długo czekać na odpowiedź ze strony firmy Stewiarnia s.c. Dnia 24 lutego przedstawiliśmy Wam stanowisko firmy, które było tak bardzo niepoprawne, że musieliśmy umieścić pod nim komentarz redakcyjny. W związku z brakiem jakiejkolwiek rekacji firmy przez kolejne 2 miesiące, dnia 14 maja skierowaliśmy sprawę do rozstrzygnięcia do Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Warszawie. 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W odpowiedzi na nasze pismo Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Warszawie przeprowadził kontrolę w hurtowni przy ul. Starochylickiej 26 w Chylicach, należącej do Stewiarnia s.c.

Podczas kontroli zakwestionowano oznakowanie pralin czekoladowych i 4 partii czekolad belgijskich, w tym opisywane przez nas Praliny muszelki z belgijskiej czekolady. Stwierdzono, że wyroby oznaczone były niezgodnie z wymogami:

  • rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.Urz.I.404 z 2006r.. s.9 ze zm.),
  • rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007r. w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. Nr 137, poz.967, ze zm.)
  • ustawy z dnia 21 grudnia 2000r., o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005r. Nr 187, poz.1577, ze zm.)
  • ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tk. z 2010r. Dz.U. Nr 136, poz.914, ze zm.)

Przypomnijmy, firma Stewiarnia s.c. na etykietach czekoladek pisała "Brak wpływu na rozwój próchnicy", "obniżona kaloryczność", "odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę", "wolne od GMO". Jednakże Inspektorom nie przedstawiono żadnych dowodów uzasadniających zastosowanie w oznakowaniach produktów Tych oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz odnoszących się do GMO. Przedsiębiorca wysofał ze sprzedaży zakwestionowane produkty, a WIIH w związku z stwierdzonymi nieprawidłowościami podejmie wobec przedsiębiorców - wspólników Stewiarnia s.c. działania przewidziane prawem.

 

Inspektorom Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Warszawie dziękujemy za szybką interwencję i ograniczenie tych nieuczciwych i zagrażających zdrowiu praktyk firmy Stewiarnia s.c.

 

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czekoladki „bez cukru”, ale z cukrem
Czekoladki „bez cukru”, ale z cukrem
Rozmrożone lody w supermarkecie Stokrotka
Rozmrożone lody w supermarkecie Stokrotka
Cały czas dążymy do perfekcji - MedFood
Cały czas dążymy do perfekcji - MedFood
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif