Relacje: targi konferencje

Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014  



Instytut Żywności i Żywienia zorganizował w dniu 5 grudnia 2014 r. pierwszą konferencję z cyklu "Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014".

Tytuł tegorocznej konferencji brzmiał "Wdrożenie osiągnięć naukowych w zakresie prawidłowego żywienia, w celu zmniejszenia epidemii otyłości i innych przewlekłych chorób niezakaźnych oraz zmniejszenia wydatków na ochronę zdrowia, przez Komisję Europejską i Światową Organizację Zdrowia".

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wykładowcami byli znani i cenieni pracownicy naukowi Instytutu, w tym:

  • prof. dr hab. Mirosław Jarosz (dyrektor Instytutu),
  • prof. dr hab. Jadwiga Charzewska,
  • prof. dr hab. Barbara Cybulska,
  • prof. dr hab. Longina Kłosiewicz-Latoszek,
  • prof. dr hab. Wiktor Szostak,
  • dr hab. Iwona Traczyk, prof. nadzw. IŻŻ,
  • dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ,
  • dr Włodzimierz Sekuła, prof. nadzw. IŻŻ,
  • dr inż. Katarzyna Wolnicka,
  • dr inż. Ewa Rychlik,
  • dr Wioleta Respondek,
  • mgr Aleksandra Cichocka.

Referaty były głoszone w dwóch sesjach: Epidemia otyłości w Europie i Polsce – gdzie jesteśmy? oraz Jak można przeciwdziałać otyłości i przewlekłym chorobom niezakaźnym w świetle standardów europejskich? Naukowcy zwrócili uwagę, że niestety w ostatnich latach wśród Polaków następuje nasilenie występowania nadwagi i otyłości. Zidentyfikowali nowe czynniki ryzyka otyłości, w tym np. długość snu czy palenie tytoniu przez kobiety w ciąży. Szansy na poprawę sytuacji upatruje się m.in. w:

  • promowaniu prozdrowotnych zachowań żywieniowych wśród dzieci (m.in. poprzez program „Owoce w szkole”),
  • zindywidualizowanym żywieniu,
  • prewencji żywieniowej chorób sercowo-naczyniowych,
  • szerzeniu wiedzy dotyczącej prewencji cukrzycy.

Zagadnienia te są niezwykle istotne, dlatego też wykładowcom gratulujemy! A nam pozostaje czekać z niecierpliwością na kolejną, przyszłoroczną Konferencję.

Galeria

Konferencja Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie   Konferencja naukowa, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, prof. dr hab. Mirosław Jarosz   

 

Konferencja naukowa - Żywność i Żywienie w medycynie prewencyjnej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie   Konferencja naukowa - Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie   Konferencja naukowa - Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

 

Konferencja naukowa - Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej - Nadwaga, Otyłość, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie   Konferencja naukowa - Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie   Konferencja naukowa - Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, prof. dr hab Wiktor B. Szostak

 

Konferencja naukowa - Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Aneta Brodziak

dr inż. Aneta Brodziak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Dodatki smakowo - zapachowe stosowane w produkcji serów
Dodatki smakowo - zapachowe stosowane w produkcji serów
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif