Polacy mogą korzystać z nowego źródła profesjonalnej wiedzy na temat żywienia, żywności i zdrowego stylu życia, a mianowicie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Instytut Żywności i Żywienia, z którego inicjatywy powstało, zachęca do odwiedzenia jego strony internetowej: www.ncez.pl.
NCEŻ powstało w ramach projektu ,,Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, znanego szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę. Realizowany jest on dzięki Szwajcarsko-Polskiemu Programowi Współpracy, który tworzony jest od 6 lat. NCEŻ ma być kontynuacją kończącego się już programu Zachowaj Równowagę, a także jego zaszczytnym zwieńczeniem.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej tworzą wykwalifikowani pracownicy IŻŻ, którzy już od 50 lat są wiodącą jednostką naukowo-badawczą w dziedzinie żywności i zdrowego żywienia. Eksperci Ci na co dzień prowadzą badania dotyczące składu i wartości odżywczej żywności, opracowują normy dla populacji polskiej czy też tworzą zalecenia dla pacjentów z chorobami żywieniowozależnymi (tj. cukrzyca, otyłość, nowotwory).
W ramach projektu Zachowaj Równowagę uzyskano liczne, wymierne efekty. Wiele korzystnych zmian w zachowaniach żywieniowych dzieci i młodzieży zaobserwowano w biorących udział w projekcie szkołach: o 10 proc. spadł odsetek dzieci sięgających codziennie po słodkie napoje, o 50-60 proc. udało się zwiększyć ich aktywność fizyczną, o 19% wzrosła ilość osób jedzących śniadania, a o 14 proc. spadła ilość dzieci jedzących codziennie słodycze. To wszystko doprowadziło w szkołach podstawowych do ogólnego zmniejszenia odsetka nadwagi i otyłości o 3 proc. Określa się także, że w ramach tego projektu udało się dotrzeć aż do 8 milionów konsumentów. Ponadto, aż 87 proc. edukowanych kobiet ciężarnych osiągnęło prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży, a właściwą wagę zaobserwowano u 80 proc. dzieci pacjentek. Bez większego problemu można zauważyć sukcesy, jakie osiągnięto dzięki zmianom w żywieniu i świadomości zarówno dzieci, jak i dorosłych Polaków.
Informacje na temat zdrowego stylu życia umieszczone na stronie NCEŻ są wiarygodne, podane w przystępny sposób oraz praktyczne. Układ witryny jest na tyle intuicyjny, że nawet osoba, która na co dzień nie korzysta z Internetu, poradzi sobie z jej możliwościami. Śmiało można stwierdzić, że z NCEŻ będzie mógł skorzystać każdy – niezależnie od wieku, wykształcenia i miejsca zamieszkania. Do dyspozycji zainteresowanych na stronie oraz w aplikacjach na urządzenia mobilne (Asystent Zdrowego Żywienia oraz Zdrowa Mama) są porady lekarzy i dietetyków, filmy, broszury informacyjne, propozycje jadłospisów i zestawy ćwiczeń, słowniczek pojęć żywieniowych oraz quizy. Przydatnym narzędziem jest także kalkulator BMI oraz kalkulator wartości odżywczej żywności z możliwością poszerzania bazy produktów (co ma zachęcić Polaków do czytania etykiet).
Naukowcy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej są pewni, że racjonalna edukacja społeczeństwa w zakresie zdrowego stylu życia oraz żywienia jest środkiem do uzyskania pozytywnej, i co ważne, stałej zmiany w obszarze nawyków żywieniowych. W konsekwencji powinno to doprowadzić do poprawy stanu zdrowia Polaków, czego celem są stworzone i prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia projekty, kampanie oraz sam NCEŻ.
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]