Żywieniowe postępowanie w chorobie Hashimoto  

Jagoda Kruk
  

    Jagoda Kruk
Abstrakt:

W dzisiejszych czasach choroby tarczycy stanowią istotny problem zdrowotny. Choroba Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących jednostek chorobowych wśród kobiet. W ujęciu klinicznym najczęściej spotykanym zaburzeniem jest niedoczynność tarczycy z współwystępującą chorobą Hashimoto. Holistyczne podejście z uwzględnieniem modyfikacji dotychczasowego stylu życia, edukacji w kierunku właściwych nawyków żywieniowych, dbania o podaż składników odżywczych wspierających pracę tarczycy, jak również dokładne poznanie czynników wyzwalających jej rozwój jest kluczowym elementem w strategii leczenia tej choroby.


Data publikacji: 11.06.2021 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Kruk J: Żywieniowe postępowanie w chorobie Hashimoto, Journal of NutriLife, 2021, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=374 [dostęp: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
choroba Hashimoto, zapalenie tarczycy, mikroskładniki, dieta, racjonalne żywienie

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Jagoda Kruk
  

    Jagoda Kruk
Abstract:

Publication date: 11.06.2021 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Kruk J: , Journal of NutriLife, 2021, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=374 [access: 2024.12.08]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Choroba Hashimoto – definicja i epidemiologia

Choroba Hashimoto należy do jednego z najczęściej występujących schorzeń autoimmunizacyjnych. Jest to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. W jej przebiegu układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które  są skierowanie przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG) oraz peroksydazie tarczycowej (anty-TPO), co prowadzi do powstawania nacieków limfocytarnych oraz zaniku komórek pęcherzykowych budujących gruczoł tarczowy [3, 8]. Choroba Hashimoto dotyka wszystkie grupy wiekowe oraz populacyjne. Natomiast zwiększoną ...

Tekst zawiera 2775 wyrazów. Będziesz go czytać 13 minut i 52 sekundy.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Drutel A. Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clinical Endocrinology, 2013, 78(2): 155-164.
  2. Janczy A., Małgorzewicz S. Skuteczność diety redukcyjnej u pacjentek z chorobą Hashimoto. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2015, 6(3): 112-117.
  3. Jurczak R. Istotne składniki odżywcze w diecie osób z chorobą Hashimoto. Acta Salutem Scientiae, 2019, 1: 27-41.
  4. Liontiris M.I, Mazokopakis E.E. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of jodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients. Points that need more investigation. Hellenic Journal of Nuclear Medicine, 2017, 20(1): 51-56.
  5. Lachowicz K., Stachoń M., Pałkowska-Goździk E., Lange E. Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2019, 68(2): 201-214.
  6. Luty J., Bryl E. Choroba Hashimoto – aspekt genetyczny i środowiskowy. Forum Medycyny Rodzinnej, 2017, 11(1): 1-6.
  7. Pastusiak K., Michałowska J., Bogdański P. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2017, 8(4): 155-160.
  8. Ratajczak A.E., Moszak M., Grzymisławski M. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 2017, 7(4): 305-311.
  9. Soldin O.P. News & Views: Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease during Pregnancy and Postpartum. Clinical Chemistry, 2011, 57(10): 1466-1467.
  10. Szostak-Węgierek D., Bednarczuk T., Respondek W., Traczyk I., Cukrowska B., Ostrowska L., Włodarek D., Jeznach-Stelnhagen A., Bierła J., Lange E., Gajewska D. Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Postępy Żywienia Klinicznego, 2018, 14(2): 33-47.
  11. Tomczyńska M., Salata I., Saluk J. Autoimmunizacyjne choroby tarczycy jako czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroby Serca i Naczyń, 2017, 14(1): 30-38.
  12. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E. Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015, 48(2): 117-127.

 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Jagoda Kruk

mgr Jagoda Kruk

Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Interesują mnie zagadnienia związane z prewencją i leczeniem zaburzeń płodności oraz chorób cywilizacyjnych. W wolnych chwilach lubię aktywne spędzanie czasu (bieganie, długie spacery). [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Suplementacja kreatyną w sporcie
Suplementacja kreatyną w sporcie
Znaczenie diety w fenyloketonurii.
Znaczenie diety w fenyloketonurii.
Nowotwór jelita grubego - dieoprofilaktyka
Nowotwór jelita grubego - dieoprofilaktyka
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif