Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Czym jest gluten?
Gluten to polipeptyd składający się z proliny i glutaminy, który znajduje się w zbożach. Przykładami tych zbóż są: pszenica, żyto, owies, jęczmień. Ilość tego białka w ziarnach uzależniona jest od szeregu elementów, m.in. od dawki użytego azotu, genotypu, a także dojrzałości i okresu zbioru. Gluten zawiera alergizującą gliadynę, jedną z frakcji białka, występującego w blisko pięćdziesięciu procentach w tym związku, w największym zakresie występuje w pszenicy. Gliadyna składa się przede wszystkim z dwóch aminokwasów: kwasu glutaminowego oraz proliny, ...
Tekst zawiera 937 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 41 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
REJESTRACJA
Ozyskaj hasło | FAQ
Literatura:
- Orkusz A, Garaszczuk A (2018) Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia. Eng Sci Technol 52–64. https://doi.org/10.15611/nit.2018.4.03
- Leffler DA, Green PHR, Fasano A (2015) Extraintestinal manifestations of coeliac disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 12:561–571. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2015.131
- Rubiotapia A, Ludvigsson JF, Choung RS, et al (2016) Increased mortality among men aged 50 years old or above with elevated IgA anti-transglutaminase antibodies : NHANES III. BMC Gastroenterol 1–6. https://doi.org/10.1186/s12876-016-0547-8
- Husby S, Koletzko S, Korponay-Szabó IR, et al (2012) European society for pediatric gastroenterology, hepatology, and nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 54:136–160. https://doi.org/10.1097/MPG.0b013e31821a23d0
- Bascuñán KA, Vespa MC, Araya M (2017) Celiac disease: understanding the gluten-free diet. Eur J Nutr 56:449–459. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1238-5
- Francavilla R, Cristofori F, Stella M, et al (2014) Treatment of celiac disease: From gluten-free diet to novel therapies. Minerva Pediatr 66:501–516
- Passananti V, Siniscalchi M, Zingone F, et al (2013) Prevalence of eating disorders in adults with celiac disease. Gastroenterol Res Pract 2013. https://doi.org/10.1155/2013/491657
- Häuser W, Stallmach A, Caspary WF, Stein J (2007) Predictors of reduced health-related quality of life in adults with coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther 25:569–578. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2006.03227.x
- Roncoroni L, Bascuñán KA, Doneda L, et al (2018) A low FODMAP gluten-free diet improves functional gastrointestinal disorders and overall mental health of celiac disease patients: A randomized controlled trial. Nutrients 10. https://doi.org/10.3390/nu10081023
- Sainsbury A, Sanders DS, Ford AC (2013) Prevalence of irritable bowel syndrome-type symptoms in patients with celiac disease: A meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol 11:359-365.e1. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2012.11.033
- Marsh A, Eslick EM, Eslick GD (2016) Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr 55:897–906. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0922-1
- De Roest RH, Dobbs BR, Chapman BA, et al (2013) The low FODMAP diet improves gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: A prospective study. Int J Clin Pract 67:895–903. https://doi.org/10.1111/ijcp.12128
- Varjú P, Farkas N, Hegyi P, et al (2017) Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studies. PLoS One 12:1–15. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0182942
- Schumann D, Klose P, Lauche R, et al (2018) FODMAP Diet in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrition 45:24–31. https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.07.004
- Pedersen N, Ankersen DV, Felding M, et al (2017) Low-FODMAP diet reduces irritable bowel symptoms in patients with inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol 23(18):3356–3366. https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i18.3356
- Ball AJ, Hadjivassiliou M, Sanders DS (2010) Is gluten sensitivity a "No Man's Land" or a "Fertile Crescent" for research? Am J Gastroenterol 105(1):222-224. doi:10.1038/ajg.2009.565
- El-Salhy M (2012) Irritable bowel syndrome: Diagnosis and pathogenesis. 18:5151–5163. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i37.5151
- Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, et al (2014) A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 146(1):67-75.e5. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.09.046
Udostępnij
Polub NutriLife.pl