Czy istnieje nowa metoda leczenia celiakii?  

Gabriela Gutowska
  

    Gabriela Gutowska
Abstrakt:

Celiakia to inaczej choroba trzewna dotykająca 0,5-2,5% populacji na całym świecie. Charakteryzuje się reakcją ze strony układu pokarmowego w odpowiedzi na gluten, białko obecne w wielu zbożach. Problemy, z którymi wiąże się ta jednostka chorobowa utrudniają codzienne funkcjonowanie, dlatego należy zastosować odpowiednie leczenie w celu ustąpienia symptomów. Czy dieta bezglutenowa to jedyne wyjście, a może istnieje inna alternatywa?


Data publikacji: 17.06.2021 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Gutowska G: Czy istnieje nowa metoda leczenia celiakii?, Journal of NutriLife, 2021, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=375 [dostęp: 2024.11.13]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
celiakia, gluten, dieta bezglutenowa, FODMAP, choroba trzewna

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Gabriela Gutowska
  

    Gabriela Gutowska
Abstract:

Publication date: 17.06.2021 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Gutowska G: , Journal of NutriLife, 2021, 06, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=375 [access: 2024.11.13]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Czym jest gluten?

Gluten to polipeptyd składający się z proliny i glutaminy, który znajduje się w zbożach. Przykładami tych zbóż są: pszenica, żyto, owies, jęczmień. Ilość tego białka w ziarnach uzależniona jest od szeregu elementów, m.in. od dawki użytego azotu, genotypu, a także dojrzałości i okresu zbioru. Gluten zawiera alergizującą gliadynę, jedną z frakcji białka, występującego w blisko pięćdziesięciu procentach w tym związku, w największym zakresie występuje w pszenicy. Gliadyna składa się przede wszystkim z dwóch aminokwasów: kwasu glutaminowego oraz proliny, ...

Tekst zawiera 937 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 41 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Orkusz A, Garaszczuk A (2018) Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia. Eng Sci Technol 52–64. https://doi.org/10.15611/nit.2018.4.03
  2. Leffler DA, Green PHR, Fasano A (2015) Extraintestinal manifestations of coeliac disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 12:561–571. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2015.131
  3. Rubiotapia A, Ludvigsson JF, Choung RS, et al (2016) Increased mortality among men aged 50 years old or above with elevated IgA anti-transglutaminase antibodies : NHANES III. BMC Gastroenterol 1–6. https://doi.org/10.1186/s12876-016-0547-8
  4. Husby S, Koletzko S, Korponay-Szabó IR, et al (2012) European society for pediatric gastroenterology, hepatology, and nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 54:136–160. https://doi.org/10.1097/MPG.0b013e31821a23d0
  5. Bascuñán KA, Vespa MC, Araya M (2017) Celiac disease: understanding the gluten-free diet. Eur J Nutr 56:449–459. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1238-5
  6. Francavilla R, Cristofori F, Stella M, et al (2014) Treatment of celiac disease: From gluten-free diet to novel therapies. Minerva Pediatr 66:501–516
  7. Passananti V, Siniscalchi M, Zingone F, et al (2013) Prevalence of eating disorders in adults with celiac disease. Gastroenterol Res Pract 2013. https://doi.org/10.1155/2013/491657
  8. Häuser W, Stallmach A, Caspary WF, Stein J (2007) Predictors of reduced health-related quality of life in adults with coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther 25:569–578. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2006.03227.x
  9. Roncoroni L, Bascuñán KA, Doneda L, et al (2018) A low FODMAP gluten-free diet improves functional gastrointestinal disorders and overall mental health of celiac disease patients: A randomized controlled trial. Nutrients 10. https://doi.org/10.3390/nu10081023
  10. Sainsbury A, Sanders DS, Ford AC (2013) Prevalence of irritable bowel syndrome-type symptoms in patients with celiac disease: A meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol 11:359-365.e1. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2012.11.033
  11. Marsh A, Eslick EM, Eslick GD (2016) Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr 55:897–906. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0922-1
  12. De Roest RH, Dobbs BR, Chapman BA, et al (2013) The low FODMAP diet improves gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: A prospective study. Int J Clin Pract 67:895–903. https://doi.org/10.1111/ijcp.12128
  13. Varjú P, Farkas N, Hegyi P, et al (2017) Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studies. PLoS One 12:1–15. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0182942
  14. Schumann D, Klose P, Lauche R, et al (2018) FODMAP Diet in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrition 45:24–31. https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.07.004
  15. Pedersen N, Ankersen DV, Felding M, et al (2017) Low-FODMAP diet reduces irritable bowel symptoms in patients with inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol 23(18):3356–3366. https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i18.3356
  16. Ball AJ, Hadjivassiliou M, Sanders DS (2010) Is gluten sensitivity a "No Man's Land" or a "Fertile Crescent" for research? Am J Gastroenterol 105(1):222-224. doi:10.1038/ajg.2009.565
  17. El-Salhy M (2012) Irritable bowel syndrome: Diagnosis and pathogenesis. 18:5151–5163. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i37.5151
  18. Halmos EP, Power VA, Shepherd SJ, et al (2014) A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 146(1):67-75.e5. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.09.046
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Gabriela Gutowska

Gabriela Gutowska

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Pasjonatka szeroko pojętego zdrowego stylu życia, w tym zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Inspiruje do zmiany nawyków na prozdrowotne. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Diety eliminacyjne w terapii wybranych schorzeń
Diety eliminacyjne w terapii wybranych schorzeń
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Różeniec górski – zioło na miarę XXI wieku
Różeniec górski – zioło na miarę XXI wieku
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif