Gen zawiera pojedynczą informacje o białku, a złożenie wszystkich genów organizmu stanowi pełen zapis informacji genetycznej, czyli genom. Ponieważ genom każdego człowieka jest inny, to różnie będzie on reagował na przyjmowany pokarm. Nutrigenomika jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, badającą odpowiedz genomu na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Zajmuje się interreakcjami między żywnością, a genomem. Zmiany materiału genetycznego, będą znajdowały odzwierciedlenie w odpowiedzi na dietę. Ustalenie, jaki jest wpływ diety na kształt cech organizmu, daje bardzo konkretne wskazówki dla zaleceń dietetycznych, w świetle osobistej genetyki człowieka.
Profil genetyczny człowieka, pod wpływem czynników środowiskowych, kształtuje indywidualny obraz fenotypowy (Grajek, 2007; Buchowicz, 2009). Adaptacja do tego środowiska następuje m.in. przez zmianę ekspresji genów. Ekspresja może być regulowana przez składniki odżywcze, przez co żywność będzie wpływała na kształt fenotypu organizmu. Możliwy też jest odwrotny mechanizm, polegający na zależnej od genotypu odpowiedzi na składniki żywności (Grajek, 2007).
Genom ludzki nie jest jednak identyczny, a występująca zmienność znacznie zaburza ... Tekst zawiera 4002 wyrazów. Będziesz go czytać 20 minut i 0 sekund. Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Literatura:
Autor publikacji
mgr inż. Jagoda Marchewka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]