Czy Coca-cola i Pepsi zawiera rakotwórczy składnik?
W dniu 7 stycznia 2011 roku stan Kaliforni w USA wpisał 4-metyloimidazol na listę potencjalnych kancerogenów. Składnik ten występuje w karmelu stosowanym do barwienia m.in. takich napojów jak Coca-Cola i Pepsi.
Znakowanie produktów mleczarskich - GDA i Traffic lights
Znakowanie produktów często jest jedyną informacją dla kupującego o danym produkcie spożywczym. Jest to szczególnie ważne dla konsumentów dokonujących kupna zgodnie z potrzebami żywieniowymi lub zaleceniami...
Uniwersalny bufor Brittona i Robinsona o zakresie pH 1,8-12 - Niezbędnik
W tej odsłonie niezbędnika przedstawiamy bufor o niezwykle szerokim zakresie, od pH 1,8 do 12.
Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik
Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0.
Jak rozdrabniano ziarna? Co to są żarna? Czy młyn wodny z kołem nasiębiernym jest wydajniejszy od młyna z kołem podsiębiernym? Czym różni się wiatrak "koźlak" od wieżyczkowego? Na te i inny pytania znajdziecie odpowiedz...