Zmiana nawyków żywieniowych - nie wystarczy tylko chcieć!  

O sile nawyków miał okazję przekonać się każdy kto próbował choć raz dokonać zmiany. Ich moc wynika z powtarzalności, powielania tych samych wyuczonych schematów. Gdyby nawyki szybko znikały trzeba byłoby uczyć się wielu rzeczy od początku. Jest to również forma odpoczynku dla naszego mózgu, który poprzez rutynowe zachowania ogranicza zużycie energii. Nawyki są naszym błogosławieństwem, ale jednocześnie i przekleństwem. Problem polega na tym, że mózg nie potrafi odróżnić nawyków dobrych od złych. Znając jednak mechanizm działania nawyków można skutecznie z nim walczyć. Kluczowe znaczenie ma to czy osoba jest zmotywowana, czyli czy posiada osobiste powody do zmiany i wierzy, że uda jej się tej zmiany dokonać.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wyróżniamy trzy warunki skutecznej motywacji: chęć, zdolność i zasoby. Osoba zmotywowana, dostrzegająca korzyści ze zmiany, jest przekonana że chce jej dokonać. Wierzy, że potrafi skutecznie osiągnąć wyznaczone cele i posiada zasoby (wsparcie bliskich, spokój, czas, pieniądze), które pozwolą przeprowadzić zmianę w określonym momencie. Jeżeli przynajmniej jednej składowej zabraknie pojawiają się psychologiczne bariery, które uniemożliwiają zmianę zachowania.

Duże chęci i mała wiara w sukces to przeszkoda w trwałej zmianie nawyków.
Jeżeli chęci są duże, ale ...

Tekst zawiera 1333 wyrazów. Będziesz go czytać 6 minut i 39 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Małgorzata Talaga-Duma

Małgorzata Talaga-Duma


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję - prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif