Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka  

Natalia Jasińska
  

    Natalia Jasińska
Abstrakt:

O dobrym stanie zdrowia człowieka decyduje w znacznym stopniu racjonalne odżywianie się i jest ono jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Tłuszcze są bardzo istotnym elementem diety, przy czym ważna jest zarówno ich ilość jak i jakość. Przyjmuje się, że tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii w racji pokarmowej, w tym nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii. Należy również zadbać o prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych jak i kwasów omega-3 do omega-6.


Data publikacji: 18.10.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Jasińska N: Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka, Journal of NutriLife, 2012, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=55 [dostęp: 2025.04.24]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
kwasy tłuszczowe, omega-3, omega-6, tłuszcz zwierzęcy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, nasycone kwasy tłuszczowe, zalecenia żywieniowe

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Natalia Jasińska
  

    Natalia Jasińska
Abstract:

Publication date: 18.10.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Jasińska N: , Journal of NutriLife, 2012, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=55 [access: 2025.04.24]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wprowadzenie

   Tłuszcze są podstawowym, wysokoenergetycznym składnikiem żywności. Uważa sie, że wysoki poziom spożycia tłuszczu, jak i niewłaściwy jego skład mogą powodować zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi jak: otyłość, zaburzenia układu krążenia, nowotwory jelita grubego i piersi, a także osłabienie układu odpornościowego. Szczególne znaczenie ma skład kwasów tłuszczowych w diecie, a zwłaszcza proporcja kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych. Tłuszcze są również ważnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych (fosfolipidy, cholesterol). Wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe ...

Tekst zawiera 1514 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 34 sekundy.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Achremowicz K., Szary-Sworst K., 2005. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność.Nauka.Technologia.Jakość, 3(44), str. 23-35
  2. Connor W. E., 2000. Importance of n-3 fatty acids in health and disease. Am. J. Clinic Nutrition, s. 171
  3. Givens I., 2009. Animal Nutrition and Lipids in Animal Products and Their Contribution to Human Intake and Health, Animal Sciences Research Group, School of Agriculture, Policy and Development, Faculty of Life Sciences, University of Reading, Reading
  4. List. G. R., 2004. Decreasing trans and saturated fatty acid content in food oils. Food Technol. 1(58), str. 23-30
  5. Rycielska J., Słowinski M.,2011. Przetwory mięsne wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3, Technika-Technologia, 03
  6. Sanchez-Villegaz A., Toledo E., 2011, Fast food and commercial baked goods consumption and the risk of depression, Public Health Nutrition, 15 (3), str. 424-432
  7. ESC Annual Congress, 2004. Teudera: co-operation is the key to beating cardiovascular disease. URL: http://www.escardio.org/Pages/index.aspx
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Natalia Jasińska

mgr inż. Natalia Jasińska


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Oliwa z oliwek - charakterystyka, proces wytwarzania i właściwości prozdrowotne
Oliwa z oliwek - charakterystyka, proces wytwarzania i właściwości prozdrowotne
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2025 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif