W tej odsłonie niezbędnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu węglanowego (0,05 M) w zakresie pH od 9,2 do 10,7.
W celu otrzymania roztworu o poszukiwanym pH należy zmieszać X cm3 roztworu "A" i Y cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 200 cm3.
pH |
X
Y
9,2
4,0
46,0
9,3
7,5
42,5
9,4
9,5
40,5
9,5
13,0
37,0
9,6
16,0
34,0
9,7
19,5
30,5
9,8
22,0
28,0
9,9
25,0
25,0
10,0
27,5
22,5
10,1
30,0
20,0
10,2
33,0
17,0
10,3
35,5
14,5
10,4
38,5
11,5
10,5
40,5
9,5
10,6
42,5
7,5
10,7
45,0
5,0
A: 0,2 M roztwór węglanu sodowego (rozpuścić 21,2 g Na2CO3 i uzupełnić wodą destylowaną do 1000cm3). B: 0,2 M ... Tekst zawiera 68 wyrazów. Będziesz go czytać 0 minut i 20 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Udostępnij Polub NutriLife.pl
Autor publikacji ![]() dr inż. Tomasz Czernecki Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora] Zobacz także![]() Znaczenie probiotyków w diecie człowieka ![]() Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik ![]() Zarys technologii piwa - proces produkcyjny ![]() Już w porządku mój żołądku - niecodzienny zamiennik tabletek zwalczających objawy zgagi
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS) |