Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Wstęp
Wzrost zainteresowanie produktami, które cechują się szczególnymi wartościami odżywczymi jest spowodowany przez promocję zdrowego trybu życia i dbałością o w psychofizyczną. W związku z tym konieczne jest poszukiwanie żywności o wysokiej wartości żywieniowej i konkretnych właściwościach prozdrowotnych.
Pierwszy raz pojęcie żywności funkcjonalnej, czyli takiej która posiada szczególne wartościach zdrowotnych pojawiło się w Japonii. Według Europejskiej definicji za żywność funkcjonalną uznaje się środki spożywcze o udowodnionym na podstawie reprezentatywnych badań naukowych ...
Tekst zawiera 4452 wyrazów. Będziesz go czytać 22 minuy i 15 sekund.
Literatura:
- Amundsen A., Haugum B., Andersson H.: 2003. Changes in serum cholesterol and sterol metabolites after intake of products enriched with an oat bran concentrate within a controlled diet. Scand. J. Nutr. 47: 68-74.
- Andon M., Anderson J.: 2008. State of the Art Reviews: The oatmeal-cholesterol connection: 10 years later. Am. J. Lifestyle Med.2: 51-57.
- Angelov A., Gotcheva V., Kuncheva R., Hristozova T.: 2006. Development of a new oat-based probiotic drink Intern. J. Food Microbiol. 112: 75-80.
- Bartnikowska E., Lange E.: 2009. Influence of naked oat and its extruded products on lipid metabolism in rats fed atherogenic diet. Pol. J. Food Nutr. Sci. 9: 63-71.
- Berg A., König D., Deibert P., Grathwohl D., Berg A., Baumstark M., Ingomar-Werner F.: 2003. Effect of an oat bran enriched diet on the atherogenic lipid profile in patients with an increased coronary heart disease risk. A controlled randomized lifestyle intervention study. Ann. Nutr. Metab. 47: 306-311.
- Berry D.: 2005. Nutritional functional dairy foods. Dairy Foods. 05:24-26
- Butt M., Tahir-Nadeem M., Kashif Iqbal Khan M., Shabir R., Butt M. S.: 2008. Oat: unique among the cereals. Eur. J. Nutr. 47: 68-79.
- Diowksz A.: 2010, Pieczywo jako żywność funkcjonalna (cz. 2). Pieczywo dietetyczne. Przegląd Piekarski i Cukierniczy październik 2010
- Dongowski G.: 2007. Interactions between dietary fibre-rich preparations and glycol-conjugated bile acids in vitro. Food Chemistry. 104: 390-397.
- Flynn A.: 2004. Functional foods for health of the consumer: scientific basis and regulatory issues. Materiały konferencyjne z International Food Conference Thinking beyond Tomorrow: a safe and Nutritious Food Chain for the Consumer. Teagasc, Dublin, Irlandia 17-18 czerwca 2004. 86-91.
- Gąsiorowski H. (pod red.): 1995. Owies. Chemia i technologia. PWRiL Poznań
- Gąsiorowski H.: 2004, Charakterystyka rodzajowa i niektóre aspekty żywieniowe pieczywa. Przegląd piekarniczy i cukierniczy 1: 7-8.
- Gray D., Auerbach R., Hill S., Wang R., Campbell G., Webb C., South J.: 2000. Enrichment of oat antioxidant activity by dry milling and sieving. J. Cereal Sci. 32: 89-98.
- Jenkins L., Jenkins D., Zdravkovic U., Wursch P., Vuksan V.: 2002. Depression of the glycemic index by high levels of beta-glucan fiber in two functional foods tested in type 2 diabetes. Eur. .J. Clin. Nutr. 56: 622-628
- Kita A.: 2005. Wyroby czekoladowe w grupie żywności funkcjonalnej. Przegląd Piekarski i Cukierniczy grudzień 2005
- Maki K., Galant R., Samuel P., Tesser J., Witchger M., Ribaya-Mercado J., Blumberg J., Geohas J.: 2007. Effects of consuming foods containing oat β-glucan on blood pressure, carbohydrate metabolism and biomarkers of oxidative stress in men and women with elevated blood pressure. Eur. J. Clin. Nutr. 61: 786-795.
- McKevith B,: 2004. Nutritional aspects of cereals. Br. Nutr. Foundation Nutr. Bull. 29: 111-142.
- Naumann E., van Rees A., Önning G., Öste R., Wydra M., Mensink R.: 2006. β-glucan incorporated into a fruit drink effectively lowers serum LDL-cholesterol concentrations. Am. J. Clin. Nutr. 83: 601–605.
- Nilsson U., Johansson M., Nilsson Å., Björck I., Nyman M.: 2008. Applied dietary supplementation with β-glucan enriched oat bran increases faecal concentration of carboxylic acids in healthy subjects. Eur. J. Clin. Nutr. 62: 978-984.
- Olkowski M., Pluta A.: 2010. Mleczne produkty funkcjonalne. Agro Przemysł 5
- Önning G., Wallmark A., Persson M.: 1999. Consumption of Oat Milk for 5 Weeks Lowers Serum Cholesterol and LDL Cholesterol in Free-Living Men with Moderate Hypercholesterolemia. Ann. Nutr. Metab. 43: 301-309
- Peräaho M., Collin P., Kaukinen K., Kekkonen L., Miettinen S., Mäki M.: 2004. Oats can diversify a gluten-free diet in celiac disease and dermatitis herpetiformis. J. Am. Diet. Assoc. 104: 1148-1150.
- Peterson D.: 2001. Oat antioxidant. J. Cereal Science. 33: 115-129.
- Pins J., Geleva D., Keenan J., Frazel C., O'Connor P., Cherney L.: 2002. Do wholegrain oat cereals reduce the need for antihypertensive medications and improve blood pressure control? J. Fam. Pract. 51: 353-359.
- Queenan K., Stewart M., Smith K., Thomas W., Fulcher R., Slavin J.: 2007. Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutr. J. 6: 6-14.
- Saltzman E., Krupa Das S., Lichtenstein A., Dallal G., Corrales A., Schaefer E., Greenberg A., Roberts S.: 2001. An oat-containing hypocaloric diet reduces systolic blood pressure and improves lipid profile beyond effects of weight loss in men and women. J. Nutr. 131: 1465-1470.
- Saxelin M., Korpela R., Mayra-Makinen A.: 2003. Introducion: classifying functional dairy products, w Functional Dairy Products, ed. Tina Mattila-Sandholm and Maria Saarela. Woodhead Publishing Ltd. 1-16.
- Słowiński M., Jankiewicz L.: 2011. Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną. Gospodarka 04/2011
- Souci S., Fachmann W., Kraut H.: Food composition and nutrition tables, MedPharm Scientific Publishers, Taylor and Francis, A RCR Press Book, Stuttgart 2008.
- Wawer I.: 2012. Chleb „orientalny” jako żywność funkcjonalna. Przegląd Piekarski i Cukierniczy. Czerwiec 2012
- Wood J.: 1993. Oat bran. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN.
- Wood, P.: 2007. Cereal β-glucans in diet and health. J Cereal. Sci. 46: 230-238.
- Zarkadas C., Yu Z., Burrow V.: 1995. Assessment of the protein quality of two new Canadian-developed oat cultivars by amino acid analysis. J. Agric. Food Chem. 43: 422-428.
- Żulewska J.: 2013. Produkty mleczne nośnikami składników prozdrowotnych. Żywność funkcjonalna. kwiecień 2013. Tom 67
Udostępnij
Polub NutriLife.pl